15.5.2010 Osallistuin noin 80 muun lintuharrastajan kanssa KyLy:n järjestämälle arktikaretkelle Ulko-Tammioon itäiselle Suomenalhdelle. Menomatkalla oli mukavaa kuikka, alli, mustalintu ja pilkkasiipimuuttoa. Alkumatkasta kamera oli klassisesti repussa ja missasin mahdollisuuden ottaa elämäni ensimmäiset valokuvat muuttohaukasta ja harmaahylkeestä. Menomatkan ehdoton kohokohta oli veneen takaa lentänyt pohjoisella jäämerellä pesivä jääkuikka.

Muuttava kuikka

Viisituntinen tarkkailurupeama saaressa ei juurikaan tarjonnut komeita muuttonäkymiä (lähinnä muuttavina lintuina näkyi 100 pikkujoutsenta ja 3 mehiläishaukkaa). Saari itsessään tarjosi kuitenkin mielenkiintoisia maisemia ja lajeja. Paikallisena saaressa oli muun muassa 3 karikukkoa, 4 mustakurkku-uikkua, 3 idänuunilintua ja muutolta saapunut kuhankeittäjä. Myös rantakäärme loikoili auringon porottamalla kivikolla, mutta siitä jäi valokuva risujen ja väärän objektiivin takia ottamatta.

 

Muuton havainnointia Ulko-Tammion länsikallioilla

Yksi Ulko-Tammiossa paikallisena viihtyvistä mustakurkku-uikuista

Paluumatkalla oli tuhansia mustalintuja levähtämässä meressä. Parvet nousivat lentoon vasta veneen edessä. Paluumatkan paras havainto oli merikihu. Muuttavina lintuina oli lapasotkia pienissä parvissa ja sekalaisia hanhiparvia, joissa valtalajina olivat tundrahanhet.

 

Muuttavia alleja Suomenlahdella

Retki oli kaikin puolin erittäin onnisunut ja kokeneemmilta harrastajilta sai vinkkejä valokuvaukseen ja lajien määrittämiseen. Ensi vuonna uudestaan!