Kirkkojärven lintutorni

Haminan Kirkkojärvi on eräs lempiretkikohtiestani Haminassa. Se on erityisen hyvä paikka tarkkailla muuttoa tai ruovikko/pensaikkolintuja. Myös petolintuja paikalla näky kohtalaisen hyvin, ruskosuohaukkoja ja nuolihaukkoja usemman pesivän parin voimin.

Ruskosuohaukka naaras

Ruovikkolinnuista olen Kirkkojärvellä havainnut mm. ruoko-, ryti- ja rastaskerttusen, pajusirkkuja, viiksitimalin, luhtakanan ja -huitin, ruokosirkkalinnun ja kaulushaikaran.

Ruokokerttunen kuuluu kesäaikana Kirkkojärven yleisimpiin lajeihin.

Viiksitimali talven kynnyksellä. 2010 kova talvi ilmeisesti tuhosi koko timalikannan.

Muita hyviä havaintoja paikalla on mm iso- ja pikkulepinkäinen, haarahaukka, käenpiika, pikkutikka, harmaahaikara, sinisuohaukka, mehiläishaukka, kanahaukka ja suopöllö. Muuttoaikoina paikalla näkee runsaasti pikkulintuja.  Kahlaajista paikalla pesii ainakin töyhtöhyyppä, kurki, isokuovi ja taivaanvuohi. Muitakin kahlaajia näkyy muuttoaikoina.

Rastaskerttunen esiintyy paikalla jokavuotisena kesävieraana.

Aamun varhaiset tunnit saattavat tarjota myös mukavia eläinhavaintoja. Esimerkiksi ketun ja minkin puuhia on päässyt tarkkailemaan tornista. Alueella on myös paljon jäniksiä. Jäljistä päätellen hirvikin on joskus vieraillut rannan tuntumassa.

Mielestäni Kirkkojärven parhaita puolia lintupaikkana on monipuolinen maasto. (Meren läheisyys, laajat ruovikot, pensaikot ja niityt rikkaruohokenttineen). Paikkalla voi käydä ympäri vuoden. Hiljaisin aika sijoittuu talveen, mutta silloinkin paikalla on yleensä aina jotain nähtävää. Tämän lisäksi paikka on erinomainen muutontarkkailupaikka ja esimerkiksi kevätmuuton seurannan ohessa voi tarkkailla paikallisia lajeja. Kirkkojärvi onnistuu yleensä myös yllättämään uusilla lajeilla. Esimerkiksi pussitiainen nähdään paikalla lähes joka vuosi, mutta minulta se vielä puuttuu.