Klo 16:00 Pyhtään Munapirtin laiturista lähti M/S ALFA mukanaan kyydissään noin 40 hengen porukka. Tavoitteena kietää Aspskärin ja Haverörenin merilintukolonnat ja kuitata matkalta elikseksi ainakin ruokki. Noin 30 asteen lämpötila, kirkkaalta taivaalta porottava aurinko ja täysin tyyni meri loivat mielenkiintoiset puitteet päivän retkelle. Heti lähdön jälkeen ohitimme kalasääsken pesän lähietäisyydeltä ja toinen emoista kävi tarkistamassa häiriön aiheuttajat.

Kalasääski

Sisäsaaristossa lintuja oli melko vähän, mutta muutama komea merimetsoyhdyskunta ohitettiin.

Merimetsoja

Lähestyimme Aspskärin saariryhmää Örregrundin majakkasaaren suunnasta.

Örregrundin majakka lähes täysin tyynellä ulkomerellä.

Aspskärin rannoilla nähtiin veneestä käsin mm. 3 ristisorsaa, karikukko, tukkakoskelo ja haahka poikue. Tästä jatkoimme paikallisopas kyydissä kaikkein yloimmalle Klyvibergenin luodolle, joka oli oikeastaan muuta kallio ja kivikasa. Siitä eteenpäin avomerta jatkuu Viron rannikolle asti. Luodolle keskittyy eräs Suomen suurimmista ruokkien ja etelänkiislojen pesimäyhdyskunnista ja näky muistutti enemmän Norjan rannikon lintusaaria kuin Suomenlahden saaria. Maihinnousu on paikalla kiellettyja veneilyynkin tarvittiin erityislupa. Ruokkeja paikalla noin 600 ja etelänkiislojakin useita kymmeniä. Tämän lisäksi jokunen lokki, merimetso, luotokirvinen ja riskilä.

Kalastelevia ruokkeja ja etelänkiisloja

Ruokkien pesimäyhdyskuntaa

Riskilä (jolla ankerias tjsp nokassaan) ja ruokki

Paksunokkaisempi ruokki ja terävänokkaisempi etelänkiisla

Ruokki

Ruokki ja kala

Etelänkiisla ja Loviisan ydinvoimalaitos

Paluumatkalla katsastimme vielä Haverörenin komean merimetsoyhdyskunnan. Samalla saarella pesii myös oma etelänkkiislayhdyskunta ja viereisellä luodolla oli eräs Suomen suurimmista räyskäyhdyskunnista.

Paluumatkalla autereisesta merestä pilkisti vielä kaksi harmaahylkeen päätä ennen kuin ne katosivat nopeasti syvyyksiin.

Rannikon tuntumassa pesi lukuisia harmaahaikaroita.

Auringon painuessa taivaanrantaan päästiin takaisin laituriin ja lähtöpaikalle.