Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen kahlaajaretkelle Poriin lähti aamu kuudelta täysi bussilastillinen lintuihmisiä. Yyterissä meriveden korkeus - muutamia senttejä ja lietteitä näkyvissä. Tuuli hyvin heikkoa. Lietteiden alkupäähän oli pakkautunut runsas joukko vesilintuja (heinäsorsia, taveja, telkkiä...) myös valkoposkihanhia oli yksi parvi. Vastavalo haittasi kuitenkin vesilintujen havainnointia.

Valkoposkihanhia

Lietteitä eteenpäin kahlatessa löytyivät ensimmäiset kahlaajat (lapinsirri, valkoviklo ja suokukko). Pienen ihmettelyn jälkeen myös vesipääsky näkyi hetken kadoten kuitenkin nopeasti jonnekin lietteiden sekamelskaan.

Lietteitä

Tyllejä (taustalla suokukkoja)

 

Kauemmilla lietteillä näkyi runsaasti kahlaajia joista enemmistö tyllejä ja suosirrejä seassa myös liroja ja suokukkoja.

Myös kuovisirri- ja pikkusirrikandidaatit löytyivät nopeasti. Räyskiä ja ristisorsia oli tuttuun tapaan taas paikalla ja poikaset olivat jo melkein aikuisten kokoisia.

Ristisorsia (vasen alakulma mahd. lapinsirri, oikea alakulma suosirri)

Muuttorintamalla oli hiljaista. Keltavästäräkkejä tiputteli koko havainnointijakson ajan pieninä parvina etelää kohden ja västäräkkejä oli pakkautunut pikkuparviksi rantaheinikkoon. Matkan jatkuessa lähemmäs suurinta kahlaajamassaa löytyi jouhisorsaparin ja pikkusirrin jälkeen isosirri. Allekirjoittaneeseen ehti jo hieman iskeä epäusko, että onko tämä nyt kuitenkaan isosirri, mutta onneksi muut saivat varmistettua sen melko nopeasti. Oikeastaan isosirrejä oli kolme, joista yksi punavatsainen ad ja 2 vaalea 1 kv lintua. Heti tämän perään viereinen kaveri löysi ensimmäisen jänkäsirriäisen, joita oli kaikenkaikkiaan 10-20. Myös kuovisirri saatiin varmistettua.

Jänkäsirriäinen

Lapinsirrejä/pikkusirrejä ja jänkäsirriäinen

Seuraavaksi oli jälleen vuorossa vesipääskyn ihmettely kun löysin sen kaukaa edestä päin lietteen reunasta. Osa porukkaa ehti katsoa sitä putkellani, mutta nopealiikkeisenä kaverina se aika ajoin hävisi. Pian muutkin saivat linnun putkeen ja kaikki pääsivät katsomaan sitä. Kaiken kaikkiaan sain samanaikaisesti vesipääskyjä näkyviin 3. Nyt kun kaikki muut retken tavoite kahlurit oli löydetty oli aikaa alkaa etsimään paikalla nähtyjä pulmussirrejä. Niitä ei kuitenkaan hyvästä yrityksestä huolimatta löytynyt ja tästä tuli oikeastaan reissun ainut nuijaus. Muutamaa tuntia myöhemmin paikalle saapunut Tringan (Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys) porukka oli löytänyt kaksi pulmussirriä. Lietteiden pohjoisosasto löytyi vielä muutama mustaviklo täydentämään kahlaajamäärää. Paluu kävelyn aikana näkyi myös kaksi merikotkaa.

Pilyn porukkaa tarkkailemassa mustavikloja.

Lietteiltä evästauon jälkeen kävimme tarkistamassa Kirrinsannan altaiden kahlaajatarjonnan, joka tarjosi mm. pikkusirrejä, tyllejä ja pikkutyllejä.

Pikkutylli ja pikkusirri

Lopuksi kävimme Teemuluodon tornissa tarkistamassa Kokemäenjoen suiston lintutarjonnan. Siellä oli mm. 3 ruskosuohaukkaa, nuolihaukka, hiirihaukka ja harmaahaikara. Kaiken kaikkiaan retkipäivä oli todella onnistunut. Lietteille johtava pikkutie alkoi olla melko ruuhkautunut kun tien varressa seisoi Pilyn ja Tringan bussit ja ainakin puolen tusinaa henkilöautoa ja polkupyörää. Lietteilläkin harhaili parhaillaan reilusti yli sata henkilöä.