Näillä sanoilla kuvailtiin iidesjärven lintutornia ja ehkä juuri siitä syystä torni valikoitui retkikohteeksi viikonlopun jokaisena päivänä. Paikalla oli aina vaihteleva määrä porukkaa ja juttua tuli mukavassa kelissä. Perjantai aamuna lyhyt havainnointi aikaisin aamulla tihkusateessa, lauantaina aamupäivä mukavassa muuttokelissä ja sunnuntaina iltapäivä lämpimässä ja tyynessä ilmassa. Viikonlopun pääosassa oli kurkimuutto. Lauantaina laskettiin 9-12 välisenä aikana noin 660 muuttavaa kurkea 12 parvessa. Iltapäivällä oli kurkia mennyt vielä 2000, joten lienee syksyn päämuottopäivä. Sunnuntaina klo 12-15 aikana muutti enää alle 200 kurkea. Pääasiassa kurjet menivät kaukana taivaanrannassa ja vain yksi parvi ylitti tornin.

Kurkia muutolla

Muita muuttajia mm. 2 hiirihaukkaa, 3 jalohaukkaa, 8 varpushaukkaa, kotkalaji, järripeippoja ja sepelkyyhkyjä. Paikallisen mm. peukaloinen, peippo, pajusirkku 2, varpushaukka, kanahaukka, tiltaltti, pajulintu, punarinta 2, silkkiuikku, haapanoita, telkkiä, taveja, heinäsorsia, nokikanoja, isokoskeloita, käpytikka, palokärki, niittykirvisiä, haarapääskyjä (4) räkättirastaita, punakylkirastaita ja kulorastas. Maisemaakin alkoi pikkuhiljaa leimata syksyn värit.

Haapana

Sunnuntai iltana kävimme vielä kiertämässä suolijärven luontopolun taigauunilinnun toivossa. Saldoksi jäi vain potentiaalinen hippiäisparvi, 2-3 pyytä ja kuikka.

Tyyni Suolijärvi