Tänään piti taas tehdä pikainen reissu Laajalahden tornille ennen töiden alkua. Heti pensassirkkalintuniityllä kuului lupaavaa papatusta ja hetken kuunneltuani sain varmistettua luhtakerttusen vuodarilistalle. Mekkalasta päätellen käpytikoilla on jo poikaset pesässään. Maarintornissa rantalietteillä poikastarjontaa täydensivät heinareiden ja kanadanhanhien lisäksi töyhtöhyyppien poikaset ja meriharakan poikanen. Jokainen muun linnun lähestyminen meriharakan poikasta kohden aiheutti välittömän varoitussarjan. Toinen emoista käväisi välillä jossain ja palasi poikasen luokse. Näytti kuin se olisi ruokkinut poikasta, mutta olen tähän asti kuvitellut, että kahlaajat eivät ruoki poikasiaan?

Meriharakka poiksensa seurassa.

Tornin edustalle oli uskaltautunut myös harmaahaikara, jolla näytti olevan kalaonnea.

Harmaahaikara

Erikoiskahlureita ei aluksi näkynyt tutuilla paikoilla tornin lähellä. Aloin haravoida kaikkein kauimpia lietteitä ja siellä ruokaili toinen eilisistä? vesipääskyistä. Vesipääskyn seurassa melko kivasti näkyvillä oli myös metsäviklo. Samaan aikaan takalampareelle hiippaili ruovikkotilkun katveesta aina mukava mustaviklo. Lienee jo syysmuutolla oleva naaras. Mustavikloa ihmetellessäni sen taakse tallusti jokin vaalea pienempi kahlaaja. Kahlaaja kävi myös punajalkaviklon vieressä ja oli hieman tätäkin pienempi. Vaalea väri, pitkät jalat, valkea nokan tyvi ja nopeat liikkeet varmistivat linnun lampivikloksi, josta tämän viikon toinen elis! Havaintoaineistojen perusteella lampiviklo tuntuu olevan melko säännöllinen vieras Laajalahdella, joten olin hieman osannut odotellakin sen ilmestymistä. Se oli kuulemma ollut paikalla jo eilen illalla. Ilmeisesti eiliset sadekuurot olivat tipauttaneet viklot lietteille. Sitten olikin jo aika lähteä töiden pariin mutta matkalla yritin kuunnella Villa Elfvikin kuusikossa pikkusieppoa, mutta en sitä kuullut.

Kokeilen upottaa tähän videon, jossa kuuluu ainakin satakieli, ruisrääkkä, punavarpunen ja pajulintu. Jatkossa voisi sitten hyödyntää enemmänkin videoita.