Haapajärvi on eräs Lappeenrannan tunnetuista lintupaikoista, jossa en ole ehtinyt aiemmin vierailla. Valitsimme sen sunnuntai-illan linturetkikohteeksi. Hieman ennen Haapajärven tornia piti tehdä pysähdys ja kuvata komeasti pellon yllä kaarrellutta hiirhaukkaa, joka kuvan tarkastelun perusteella taitaa kuitenkin kallistua mehiläishaukaksi. (Pieni pää) Pellolla oli myös tuulihaukka.

Mehiläishaukka? (vai hiirihaukka? ota tuostakin nyt selvää)

Haapajärven lintutornilta oli hyvä näkymä ruovikoidon rikkomalle rannalle. Lintulajeista mainittakkoon ruskosuohaukka, nokikana, lapasorsa, haapana, tavi, ruokokerttunen, pikkulokit ja naurulokit.

Haapajärven lintutorni

Kaksi ruskosuohaukka naarasta teki syöksyjä lokkien pesimäruovikkoon ja aiheuttivat valtavan metakan ja hyökkäilyn lokkien taholta. Kuva on erittäin heikkotasoinen, mutta laitan sen nyt tähän koska tilanne oli hyvä ja vauhdikas.

Ruskosuohaukka nauru- ja pikkulokkien ahdistamana

Samalla reissulla kävimme myös kävelemässä Hämmäauteensuon noin kilometrin mittaisen pitkospuureitin.

Hämmäauteensuon pitkokset

Paikalla oli muutama pari niittykirvisiä ja tuulihaukka. Paikan mielenkiintoisin laji oli kuitenkin pitkoksilla maannut hämähäkki. Se oli ehdottomasti suurin Suomessa näkemäni hämähäkki ja pituutta sillä oli ehkä noin neljä-kuusi senttiä. Nettiselauksella laji osoittautui rantahämähäkiksi, joka on Suomen suurin hämähäkki. Yleinen kosteikoilla ja sen näkee kuvauksen mukaan usein juuri pitkospuilla. Hämähäkin puremakin vastaa ampiaisen pistoa. Tässä kuva siitä kaikille araknofoobikoille.

Rantahämähäkki