Sunnuntai-iltana linturetki suunnitelmana oli käydä aluksi läpi muutama täsmäkohde ja siirtyä iltavaloilla Konnunsuon lintutorniin itärajan tuntumaan, josta oli tarkoitus pysähdellä yölaulajia kuuntelemaan.

Ensimmäisenä suuntasimme A:n kanssa Pappilanniemeen, tuohon puutiaisaivokuumeen luvattuun maahan. Pysyttelimme visusti pururadoilla ja kiersimme niemen. Tavoitteena oli kuulla (ja nähdä) paikalla pidempään viihtyneitä kuhankeittäjiä. Perus hyönteissyöjien, palokärjen ja laulurastaiden konsertin lomasta kuului kuin kuuluikin kuhankeittäjän viheltelyä. Pääsimme jopa melko lähelle haapoja, joiden latvuksissa se lauloi, mutta sen esille saaminen osoittautui mahdottomaksi.

Pappilanniemestä suuntasimme Askolan altaille tarkastamaan kahlaajatilannetta. Ainoastaan 2 kuovia, meriharakka, töyhtöhyyppä ja pikkutylli löytyi paikalta. Myös yksi naaras tuulihaukka päivysti tolpan nokassa. Eteläisellä taivaalla roikkui hieman uhkaavan näköisiä sadepilviä, joten päätimme siirtyä kohti konnunsuota. Kello oli vasta hieman yli kahdeksan, mutta tummat pilvet toivat hämärän ja lehtokurpat aloittivat tutun lentelyn maantien varsilla.

Konnunsuontornista näkymä pohjoiseen

Konnunsuon tornissa kaukoputki pystyyn ja samalla hetkelle A näki pellon pintaa liitävän pöllölajin. Se istahti pienen tolpan nokkaan aivan ojaa kaivamassa olleiden työmiesten viereen, mutta ei paljon niistä hätkähtänyt. Alun pienen määrityshankaluuden jälkeen otus osoittautui sarvipöllöksi. Pian paikalla oli samaan aikaan kaksi tasaista tahtia myyriä napsivaa pöllöä. Myyrät ne kiikuttivat suoraan Konnunsuon vankilan takaisen metsikön suuntaan. Todennäköisesti pöllöjä oli enemmänkin kuin kaksi, sen verran usein niitä kierteli peltoja ja pelto-ojia tornin ympäristössä, lähimmillään alle 30 emtrin päässä! Tornin lähettevillä oli näkynyt aiemmin niittysuohaukka, mutta sitä emme onnsituneet löytämään. Sen sijaan komea sinisuohaukka koiras piti lentonäytöstä toisella puolella tornia. Taustalla kuului tasaiseen tahtiin käen kukuntaa ja ruisrääkän "rääkkäilyä" Muita paikalta löytyneitä lajeja olivat kettu,  kiurut, lukuisat kuovit, suokukot, käenpiika, kaksi tuulihaukkaa ja lähikuusen latvassa melkein koko illan huomaamattomasti istunut nuolihaukka.

Nuolihaukka

Tornin takana oli edellisiltoina ollut äänessä viitasirkkalintu, joten sen laulun alkua odottelimme hämärtyvässä peltomaisemassa. Noin 23:00 totesimme, että viitasirkkeli pysyy hiljaa ja lähdimme ajamaan hiljalleen kohti Lappeenrantaa kuuntelupysähdyskiä tehden. Heti tornilta lähdettyämme erää puhelinpylvään päästä lepsahti lentoon pöllö, joka jäi tien vierus koivuun töllistelemään meitä. Se toi ensin mieleen suopöllön, koska sillä oli vain sarven typyt, mutta määrittyi myöhemmin sarvipöllön lentopikaseksi.

Sarvipöllön lentopoikanen (lähes mustasta kuvasta voimakkaasti värisävyjä säätämällä)

Sarvipöllön poikasten läpitunkeva piiih kerjuuääni kuului muutamalla pysähdyksellä Konnunsuon tuntumassa. Muutoin yölaulajat olivat melko hiljaa. Taivaanvuohi sentään kuului ja lehtokurppia riitti tiellekin niin, että piti välillä hiljentää kävelyvauhdiksi. Illan viimeinen pysähdys tehtiin Soskuan kylässä, jossa oli kuulunut edellisöinä viiriäinen. Lähes heti autosta noustuamme alkoikin kuulu pellosta odotettu ääni plut-plu-plut plut-plu-plut. Viiriäinen tuli siis elislajiksi ja siihen olikin reissu hyvä lopettaa.

 

Pimenevää maalaismaisemaa Konnunsuolla

22.6.2011 Lähdimme uudelleen Konnunsuon suuntaan. Tällä kertaa keli oli kirkas.

Pensastasku päivysti tornin viereisellä tolpalla

Odottelusta huolimatta pöllöjä ei tutulla pellolla ollut. Kuulimme kuitenkin läheltä väh 4 sarvipöllönpoikasen kerjuuääntä. Yksi pienistä menninkäisistä onnistuttiin näkemään ja nopeasti kuvaamaankin ennen kuin posituimme häiritsemästä lintuja enempää.

Sarvipöllön untuvikon kurkistus

Muutama kuovi poppoo suuntasi pellolta päättäväisesti kohti lounasta mahdollisesti muuttomatkalle. Paluumatkalla onnistuimme kuulemaan viime reissulla missaamamme viitasirkkalinnun, josta tuli minulle elislaji numero 206.

Kuovit suuntaavat etelään

Kesäkuun lintuvideoita katsottavissa:

http://www.youtube.com/watch?v=_lJpx7SsAY4