Vuosi 2012 sarasti valkoisena kun yöllä oli satanut viitisen senttiä lunta. Heti aamuvarhaisella lintulaudan alta vuoden ensimmäiseksi lajiksi tuli mustarastas. Pian paikalle uskaltautuivat myös tali- ja sinitiainen, käpytikka sekä keltasirkut. Takapihalla kuului punatulkun viheltelyä ja viherpeipon sirkutusta. Ensimmäinen varis raakkui metsän rajassa.

Aamun ensimmäinen retkikohde oli Kotkan Katariinanniemi. Merellä ilma oli sumuinen ja tuuli nollassa. Pienellä ihmettelyllä rannalla lajilistaan tuli isokoskelo, telkkä, harakka  ja naakka. Tämän jälkeen mentiin muun joukon jatkeeksi päivystämään tervaleppälehdon ruokinnalle nakkelia. Nakkeli löytyikin nopeasti kahden yksilön voimin.

Pähkinänakkeli

Nakkeli tapituksen lomassa ruokinnalla pyörähti myös hömötiainen ja pikkuvarpunen. Juuri kun olimme siirtymässä seruraavaan kohteen E löysi ruokinnalle ilmestyneen punarinnan.

Tuikitavallinen punarinta keräsi talvisessa ympäristössä ainakin yhtä paljon ihailevia katseita kuin nakkelit.

Seuraavaksi tarkastimme heinäsorsien "ruokintapaikan", josta sorsien ohella saatiin kalalokki ja merilokki. Samassa paikassa myös kolmen urpiaisen parvi hääräili leppien latvoissa.

Heinareita ja kalalokkeja

Kuusisessa oli pari heinaria ja muutama lokki, mutta uusia lajeja ei sieltä irronnut. Tämän jälkeen suuntasimme Langinkoskelle koskikarojen toivossa.

Vettä pauhasi koskessa runsaasti, mutta karoja ei näkynyt.

Iltapäivän ensimmäinen retkikohde oli Matinsaari, josta yritimme löytää siellä aamulla ollutta varpuspöllöä. Pöllöä ei löytynyt, mutta metsätinttiparvesta löytyi töyhtötiainen.

Varpuspöllö olisi mahtunut kivasti Matinsaaren kalliomäntyjen latvaan...

Lupinlahdelle saapuessamme lumipyry oli alkanut voimistua ja näkyvyys heikkeni. Jäätäkin oli lahdessa yllättävän paljon.

Tornissa olikin jo miehitys päällä ja sulassa noin 30 kyhmyjoutsenta ja kaksi telkkää. Tornin yli lensi myös 3 korppia ja laulujoutsenet painelivat 7+6 etelään kun sulapaikat alkoivat vähetä. Vilniemen kartanon pellolta ei löytynyt isolepinkäistä, mutta punatulkkuja oli ainakin 20 linnun parvi. Seuraavaksi päätimme mennä yrittämään varpuspöllöä Kirkkojärveltä. Pyry voimistui, mutta siitä huolimatta pikkupöllö löytyi koivikosta myyräjahdista.

Varpuspöllö myyräjahdissa.

Kirkkojärven tornissa oli tunnelma hieman erilainen kuin heinakuun helteillä...

Varpuspöllö jäi Kirkkojärven ainoaksi näkemäksemme linnuksi. Seuraavaksi yritimme löytää listan helpointa puutetta (pulua) Haminan keskustasta, mutta nähdyt linnut rajoittuivat variksiin ja naakkoihin. Lopuksi illan hämärtyessä kävimme vielä bongaamassa Tervasaaressa kalokkien kanssa hengailleen naurulokin. Päivän lopulliseksi lajimääräksi muodostui 26 ja seassa ajankohtaan nähden ihan mukavia lajeja.