Tänään aamulla oli tarkoitus mennäheti varhain katsastamaan Laajalhden Maarin lintutornin lintutilanne. Sen verran matkustaminen painoi aamulla, että polkaisin fillarin liikkeelle vasta yhdeksän aikaan. Heti pihassa tervehti iloinen tervapääskyjen huuto. MAtkanvarrella ihmettelin pitkään erikoista ruovikonvinguttelijaa ja lopulta sain sen määritettyä rytikerttuseksi. Tornissa oli muutamia muita tarkkailijoita ja sain kuulla, että olin juuri missannut suopöllön ohilennon! No ei muuta kuin kaukoputki pystyyn ja uutta matoa koukkuun.

Tarkkailu tornista oli mukavaa kun aurinko pysyi visusti selän takana ja lietteille oli kivat myötävalot.

 

Päätin ensimmäisenä tarkistaa takalietteillä hiippailleen peinen sorsan.

Heinätavihan se siellä. Samaan kuvaan hiippaili pian myös komea suokukko.

Seuraavaksi tarkistelin etualalla nukkuvia sorsia.

Kappas, oikeanpuoleinen sorsa oli harmaasorsa. Uskomattoman kovat sorsat meikäläisen mittapuulla heti alkuun.

Lahdella oli lennellyt viikonverran pikkutiira. Sitä en löytänyt, mutta jokunen lapintiira oli tiiraporukassa mukana. Heinätavi sai pian seurakseen myös tavallisen tavin ja vesilinnuista lahdella kellutteli tukkasotkaparvi. Kahlureita päivän aikana tuli alla olevan punajalkaviklon (n. 20) ohella suokukko n. 12, pikkutylli 3, tylli, valkoviklo, meriharakka n. 15 ja 3 lapinsirriä.

Punajalkaviklo pesiytyy

Myös kurkipari löytyi niityltä ja yrittää varmaankin pesintää. Töyhtöhyypät eivät diggailleet liian lähelle pesää tulleista kurjista. Töyhtöhyyppien syöksyt saivat sen sijaan kurjilta pasmat sekaisin.

Kurjet vs töyhtöhyypät

Selkälokki lenteli myöskin itsensä vuodariksi. Ehkäpä päivän hauskin havainto oli yllättäen torninvierus ruovikkoon tupsahtanut pikkulepinkäinen. Aluksi määritys oli oudon elinympäristön takia hankalaa. Musta rosvonaamio kaislojen välissä toi mieleen pussitiaisen.

Pikkulepinkäinen, joka sai kunnian olla tämän vuoden 100 laji. Samalla tuli vuodarimäärä tuplattua vajaassa vuorokaudessa.

Ainakin kolme keltavästäräkkiä pyöri normi västäräkkien kanssa. Tässä kuulutetaan reviirin omistajuutta.

Ja samasta pökkelöstä löytyi myös pensastasku.

Kolmen tunnin tarkkailujakson jälkeen päätin lähteä käymään vielä Elfvikin tornilla. Juurikun pakkailin tavaroita 20 valkoposkihanhen parvi lensi tornin ohi. Elfvikin tornissa ei mitään mainittavampaa näkynyt, mutta paluumatkalta sain vielä varmistettua eilen epäselviksi jääneet lehtokertun ja viitakerttusen.