Olen muutaman kerran kokeillut digiscopingia eli valokuvaamista "pokkarikameralla" kaukoputken läpi. Askartelin itse adapterin, jolla pokkarikameran saa kiinnitettyä kaukoputkeen. Kokeilin aluksi kuvaamista Askolan lintutornilla. Tässä ensimmäisen kokeilukerran paras kuva tuulihaukasta. Etäisyyttä haukkaan oli noin 200 metriä eli perinteisellä kamerallani kuvaaminen ei olisi onnistunut. Kuvaus hetkellä auringonpaiste oli voimakasta ja tuuli kohtalainen. Lämpöväreily haittaa hieman kuvan terävyyttä, mutta suuremmaksi ongelmaksi osoittautui kuitenkin tuuli ja sen aiheuttama kaukoputken ja tornin tärinä. Näillä etäisyyksillä ja tarkennuksilla pieninkin tärinä näkyy epäterävyytenä.

Tuulihaukka

Toisella kokeilukerralla eilen aamulla paikka oli sama, mutta tuuli täysin tyyni ja lämpötila alle 20 astetta. Nyt kuvauskohteena noin 350 metrin päässä olevat harmaahaikarat. Kuvat onnistuivat tällä kertaa paremmin koska putki pysyi vakaana.

 

Kaksi harmaahaikaraa

Kokeilin myös kuvata lyhyen videon harmaahaikaroista ja se löytyy seuraavasta osoitteesta:

http://www.youtube.com/watch?v=ONWkp7Y0Pv4

Videossa pientä tärinää tuulenvireestä johtuen ja lopun tärinät ihan omaa kämmäilyä kun koskin kaukoputkeen kesken kuvauksen. En ole editoinut videota mitenkään.

Tornilla näkyneestä lintulajistosta mainittakoon: 2 lapinsirriä, pikkusirri, liro, suokukko, 2 valkovikloa, nuori ruskosuohaukka ja 6 keltavästäräkkiä.