Sunnuntai-iltana 20.3. oli jo todellista kevään tuntua ilmassa, kun Tampereen viinikan lahden sulaan oli saapunut parin tuhannen harmaalokin lisäksi 5 laulujoutsenta. Myös vuoden toinen tikli lenteli rantapuissa.

 

25-27.3 viikonloppureissu suuntautui satakuntaan ja siellä kevät olikin aavistuksen pidemmällä kuin Pirkanmaalla. Tosin pellot sielläkin edelleen lumen peitossa, sulaa vain vähän ja pälviä tienpenkoilla. Huittisten kohdalla auton editse lensi kevään ensimmäinen kottaraisparvi, noin 10 lintua. Euran paikkeilla lenteli pareittain kyyhkyjä, Kaikki varmistetut olivat sepelkyyhkyjä ja uuttukyyhky jäi vielä varmistamatta. Töyhtöhyyppiä ja kiuruja ei vielä tienpenkoilla näkynyt. Nakkilassa ja Porissa oli jo runsaasti mustavariksia ja osa jo pesänrakennuspuuhissa. Porin Toukarin tornilla käytiin ihmettelemässä näkyykö hiiripöllöjä, mutta laihoin tuloksin.

Näkymää Toukarin lintutornista

Tornin viereisellä ruokintapaikalla oli viipynyt koko talven viitatiainen ja sen oloinen lintu saatiinkin näkyviin lähietäisyydeltä. Ääntä se ei kuitenkaan juurikaan pitänyt ja katosi pensaikkoihin ennen kuin sitä pystyi varmasti määrittämään (saattoi olla hömötiainenekin). Toukarin tornilta ajoimme Mäntyluodon kärkeen Hilskan saaren lintutornille. Laivaväylän pienehkössä sulassa oli isokoskeloita ja kaukaa idässä kaarteli suuri petolintu. Kaukoputkea ei ollut mukana, mutta vaikutti merikotkalta. Saattoi tietysti olla muuttava hiirihaukkakin.

Pieni sula Hilskansaaren tornista katsottuna

Sunnuntaiaamun kävely Harjavallan Paratiisipolulle tuotti vesivoimalaitoksen sulassa 4 laulujoutsenta, 2 muuttavaa sepelkyyhkyä, kiertelevän tuulihaukan (joka oli minun mittapuulla melko aikainen), noin 10 kiertelevää pyrstötiaista (laji oli kateissa koko viime vuoden), rummuttava käpytikka, tiaisia, mustarastas, sulassa etelärinteessä ruokaili hyvin runsas keltasirkkuparvi, jossa oli seassa myös yksi peippo, joka vähän viritteli jo lauluakin.

 

Laulujoutsenet Kokemäenjoessa

29.3. Lyhyt vierailu Kotkan Kuusisessa. Meri oli yhä vankahkossa jäässä ja laivaväylälläkin sulaa vain niukasti. Jaalla oli kuitenkin runsaasti lokkeja. Yritin kaukoputkellä etsiä merilokkien seasta selkälokkia kun kaukoputken kuvan ohi lensi yllättäen naurulokki! Kuusisen itäpuolen pienessä sulassa pyöri telkkä uros. Katariinan niemen ruokintapaikalla oli vajaat 10 kottarasita kahdessa parvessa, orava, metsäjänis, 2 närheä, ja perus tintit ja viherpeipot+keltasirkut.

Kuvia näiltä reissuilta syntyi melko vähän, mutta lisäilen niitä ehkä myöhemmin.