Juhannusta vietettiin viime vuotiseen tapaan Ruokolahdella. Mökkirannassa oli odotetusti härkälintu ja tällä kertaa sillä oli poikanenkin matkassa. Myös rantasipillä lienee ollut pesä mökin lähettyvillä. Viimevuotiseen tapaan kuikkia ei näkynyt, mutta tukkakoskeloita oli useampikin. Pihapiirissä kirjosiepolla oli poikaset.

Saimaan rantaa mökkirannasta kuvattuna. Tänä juhannuksena ilmakin oli oikein mainio.

Tiistaiaamuna päätin käydä aamuvarhaisella katsastamassa Maarin tornin lintutilanteen. Tiiraan ilmoitettu luhtahuitti oli katkonaisesti äänessä oikeastaan koko tunnin mittaisen havainnointijakson ajan. Luhtahuitin ääntä on aina mukava kuunnella. Sen näkemisestä saa sen sijaan vain haaveilla. Ilma oli eilisen sateen jälkeen kostea ja edelleen sadekuurojen uhka tuntui roikkuvan päällä. Välillä sää tuntui hyvinkin syksyiseltä. Kahlaajia oli lietteellä jälleen kivasti. Lajeista mm. suokukko, mustaviklo, suosirri, punajalkaviklo, metsäviklo, liro, töyhtöhyyppä, pikkutylli ja meriharakka. Meriharakka poikanen on kasvanut nopeasti ja emot kantoivat sille tiheässä tahdissa kastematoja, jostakin sateen kostuttamalta nurmikolta. Aluksi poikanen söi niitä ahnaasti, mutta lopuksi emot joutuivat jopa maanittelemaan, jotta kylläisen näköinen suostui pistämään matoa poskeen.

Pikkutiira oli jälleen pienen tauon jälkeen lietteellä lapintiirapoppoossa. Myös räyskät olivat edelleen paikalla. Kandanhanhia oli kertynyt lahdelle ja niitä oli nyt jo 30.Yhtään poikasta ei sen sijaan näkynyt. Saman kokoinen valkoposkihanhi parvikin kierteli Otaniemen yllä. Sorsilla alkaa pikkuhiljaa sulkasato ja koirassorsat ovat vaihtamassa pukuaan ruskeaan, jotta ovat paremmin turvassa lentokyvyttömäksi tekevän siipisulkasadon ajan. Erityisesti taveja ja haapanoita on kertynyt suureho määrä. Hieman avoimemmassa vedessä puolestaan pyöri pieni parvi tukkasotkakoiraita.

Paluumatkalla tarkistin torstaiaamuna löytämäni pikkutikan pesän, mutta tikkaa tai poikasta ei näkynyt. Se on varmaan juuri jättänyt pesän sillä pikkutikan ki-ki-tystä kuului hieman kauempaa lehdosta. Samassa puussa on ainakin 3 pikkutikan koloa. Lienee pesinyt siinä useampana vuotena. Samaan aikaan taustalla niityltä kantautui ruisrääkän taukoamaton raksutus. Pitäisi varmaan laskea montako lajia on jo kasassa Laajalahden alueelta. Lisää on luvassa viimeistään heinäkuun lopulla kun nuoret kahlaajat saapuvat pohjoisesta.