A tuli käymään 10.8. ja käytiin heti ekana bongaamassa Laajalahdelle palannut jalohaikara.

Laajalahden Villa Elfvikin tornin edustan niittyä oli niitetty ja kahlureita ja pikkulintuja mukavasti näkyvillä. Runsaimpina lajeina suokukko, taivaanvuohi, liro, kelta- ja tavallinen västäräkki. Hetken ihmettelyn jälkeen huomattiin jalohaikara patsastelemalla kaislikkosaarekkeiden välillä, mutta melkein heti se hiippaili piiloon, eikä enää näkynyt. Maarin tornista nähtiin vielä ennen hämärää perussirrejä ja mm. punakuiri. Päätettiin samalla laskea vuorokauden aikana nähdyt lajit.

Aamulla startattiin ajomatkalle kohti Yyterin lietteitä. Matka sujui leppoisasti ja vuodariksi nähtiin langalla tähystänyt ampuhaukka ja perinteiset mustavarikset. Perillä lietteillä oli porukkaa melkoisen paljon, mutta lintuja vähän näkyvillä. Pirkanmaan lintutieteellisellä yhdistyksellä oli jokavuotinen Yyterinretki samana päivänä ja ilmeisesti heidän porukkansa oli ajanut osan kahlaajista Yyterin hiekkarannan suunnalle. Pilyn porukassa oli paljon tuttuja naamoja ja saimme pienen priiffauksen, että ainakin vesipääskyjä ja isosirrejä pitäisi olla tarjolla.

Punakuireja

Kävelimme lietteiden loppupäähnä ja sieltä näimme, että isohko kahlaaja porukka oli siirtynyt kauemmalle särkälle. Päätimme jäädä odottelemaan, jos ne siirtyisivät hieman lähemmäs.

Lietteiden länsireunalla potentiaalista vesijättömaata.

Siinä ihmetellessä löysimme mm. kana- ja varpushaukan, nuolihaukan ja päivän toisen ampuhaukan. Merestä löytyi kaksi allia ja ristsorsia. Kauempana merellä muutti suuria vesilintuparvia. Myös nuori ja vanha tundrakurmitsa oli kivasti katseluetäisydellä. Pian ensimmäinen sirriporukka pöllähti hyvin tarkkailupaikkamme eteen.

Sirri-tylli härdellistä löytyi odotettuna lajina isosirri! Vasemmalla pikkusirri ja oikealla pikkutylli.

Meidän kanssamme samalle tarkkailupaikalle tuli noin 10 hengen porukka ja he näyttivät meille meressä kelluneet kolme vesipääskyä! Vaikka lintuja oli vähän niin lajimäärä oli jo nyt ylittänyt odotukset. Paluumatkalla nähtiin vielä mm  merikotka.

Lietteiden jälkeen käytiin technippin altailla.

Altaiden suurehkosta vesilintumassasta ei löytynyt pikku-uikkua tai heinätavia. Pilyn porukka oli siirtynyt Teemuluodon torniin joten me päätimme jättää sen väliin ja pitää ruokatauon. Sen jälkeen yritimme bongata Porin pähkinähakkeja, mutta sadekuuro keskeytti yrityksemme.

Paluumatkalla poikkesimme vielä Puurijärven suurella lintutornilla.

Polun varresta saatiin pyy näkyville. Vesilinnut olivat melko hyvin piilossa, mutta ilmassa oli 3 kalasääskeä, 4-6 ruskosuohaukkaa, nuolihaukka ja hiirihaukka.  Päivän loppuliseksi lajimääräksi jäi 86 lajia, mutta lukuisia helppoja pikkulintuja jäi puuttumaan. Toisaalta niitä ei mitenkään erityisesti yritettykään.

Sunnuntaina päätin vilkaista tiiran havaintoja. Ilmoituksen mukaan Maarin tornilla oli nähty karikukko, joten nopeasti pyörä alle ja paikalle. Kukko oli nähty viimeksi tunti sitten, jotten jotenkin hylsy-olo tuli tästä heti. Paikalla kuitenkin todella kivasti lintuja. Perus kahlureita+punakuiri+tunrakurmitsa+kapustarinta. Viikonlopun kolmas ampuhaukka istui lietteillä kahlaajien seassa selkeästi ihmeissään ymprillä pyörivistä potentiaalisista saaliista. Kalasääski kävi syömässä keskikokoisen särjen tornin edustalla. Jossain vaiheessa muutamasatapäinen valkoposkihanhiparvi otti lietteen haltuun.

Valkkareita

Seassa oli yksi tällainen värivirheinen valkkari.

Karikukkoa ei näkynyt ja jouduin jo vilkaisemaan kelloa, että kohta pitää lähteä sovittuun tapaamiseen. Juuri silloin joku ihmetteli ääneen lietteellä näkyvää outoa kahlaajaa ja siellähän se karikukko hiippaili, tosin iian kaukana kuvattavaksi.