Sadekuurojen tauottua tarkastimme Lappeenrannan Askolan lintutornin kahlaajatilanteen sirrien toivossa. Kelin parantumisesta johtuen kahlurit olivat ilmeisesti jatkaneet matkaa ja paikalla oli vain 3 töyhtöhyyppää, rantasipi ja valkoviklo. Pienen ihmettelyn jälkeen suuntasimme kohti Konnunsuota, mutta matkalla pysähdyimme katsomaan heinäkuun alkupuolelta asti Heimosillassa oleillutta itäistä mustapäätaskua. Se löytyi heti kaukoputkeen viljankorsien päästä, mutta pyrähteli melko levottomasti. Paikalla oli myös pensastaskuja, jotka ajoittain yrittivät sekoittaa pakkaa. Uralilta tullutta vierasta oli katsomassa muutamia muitakin ihmisiä. 

Mustapäätasku viljapellossa

Hetken mustapäätä ihmeteltyämme ajoimme Konnunsuolle. Tornista näkyi jokunen tuulihaukka, kaksi nuolihaukkaa ja ruisrääkkä kuului. Muutoin melko hiljaista. Paikalla pyörinyttä arosuohaukkaa ei näkynyt, tosin yksi suohaukkalaji nähtiin istumassa pellossa punaisen ladon lähettyvillä. Samassa paikassa myös arosuohaukka oli pyörinyt. Päätimme siirtyä tornista pellonreunaan tarkastelemaan lähemmin potentiaalisinta peltoa. Aiemmin löytämämme suohaukka varmistui erään toisen lintuharrastajan toimesta nuoreksi sinisuohaukaksi. Ehdimme seisoa pellonreunassa, jonkin aikaa ja kummastella suohaukkojen vähyyttä, kun tien reunasta nousi suohaukka ilmaan. Ensi ajatus oli, ettäjälleen nuori sinisuohaukka, mutta nopeasti näkyi kuitenkin nuoren arosuohaukan tuntomerkkejä. (viiruton vatsa, pään kuviot jne.) Haukka pyöri lähietäisyydellä pellonpintaa pitkin ja laskeutui hetkeksi myös maahan kuvattavaksi enne kuin siirtyi kauemmas.

Arosuohaukka

Arosuohaukka (kaukoputken läpi kuvattuna)

ja sama lennossa.

Arosuohaukan levinneisyysalue Euroopassa painottuu Mustanmeren ja Kaspianmeren pohjoispuoleisille aroille, mutta Suomessakin ko. lajilta on varmistettu tänä kesänä muutama pesintä. Arosuohaukkaa ihmetellessämme myös kiertelevä mehiläishaukka lensi ylitsemme.

Mehiläishaukka